Donderdag 11-03: Maria in de Bunker, ‘Holleedermoord’ in Zagreb? & Whitley van Gelder (2024)

Donderdag 11-03: Maria in de Bunker, ‘Holleedermoord’ in Zagreb? & Whitley van Gelder (1)Rechercheur: Wat heb je over deze zaak gehoord?

Maria Houtman: Ja, genoeg hè. Van die vent die ze nu hebben gepakt, dat hij dus Kees heeft vermoord.

Rechercheur: Welke vent?

Maria Houtman: Die Giuseppe. En nog een Turk, ene Ali. En ‘Treber’, dat staat toch in alle boekjes. (‘Treber’ is slecht hoorbaar)

Rechercheur: Welke Ali?

Maria Houtman: Weet ik niet.

Rechercheur: Hoe weet je dat?

Maria Houtman: In de krant staat dat, dus dat lees ik ook.

Rechercheur: Wat heeft u gelezen?

Maria Houtman: Nou dat. Het belangrijkste dat die Giuseppe mee heeft gedaan aan de moord op Kees. Ik vind het ook zo raar dat ze het eerder horen dan ik.

Rechercheur: Hoe bedoelt u dat?

Maria Houtman: Nou, zoals ik het zeg, dat de media het eerder weet dan ik.

Rechter: "Treber" staat toch in alle boekjes?!

Peter La Serpe klonk ineens over de speakers en hielp de rechter: ‘Treber’ is Fred R. Hier in de kleine ruimte is het goed hoorbaar, het is Fred R.

Advocate van het kantoor van Mr. Peter Plasman: Fred R. is mijn cliënt en die staat niet in alle boekjes.

Rechter: Zijn we het er allen over eens dat over één woord onduidelijkheid bestaat?

Ali Akgün: Ik heb Treber gehoord, geen Fred R. Mischien is dat een stopwoordje?

Rechercheur: Ik kan het me voorstellen dat je die mensen niet kent. Ken je de mensen die Kees kent?

Maria Houtman: Nee, dat zwikkie wat nu opgepakt is, ken ik allemaal niet. Die Jesse, Giuseppe en Ali, die ken ik allemaal niet. En die gozer die in Spanje is gepakt, die ken ik ook niet.

Stukje uit het vervolg van de zitting (dit betreft geluidsfragmenten) van afgelopen woensdag in de Bunker, van Bondtehond. Vrouwen van criminelen vangen wel eens wat op, van de zaken waar hun mannen mee bezig zijn, maar het is slechts een beperkt aantal dames gegeven één en ander te duiden. Bij Maria is dat niet het geval, zoals uit eerdere verhoren bleek. Meer verslag staat hier

*

Donderdag 11-03: Maria in de Bunker, ‘Holleedermoord’ in Zagreb? & Whitley van Gelder (2)"Een signaal naar Holleeder." Zo wordt de voor ‘Joegoslavische begrippen’ ongekend gruwelijke liquidatie van de Kroaat Cvetko Simic (44) aldaar geduid. De romp van de Serviër is maandag in het Jarun-meer bij Zagreb aangetroffen. Hoofd, armen en benen ontbraken, dankzij dna-analyse werd zijn identiteit vastgesteld.

In Zagreb speelt op dit moment het proces tegen de verdachten van de moord op een vooraanstaand journalist, hoofdverdachte ‘onze’ Jotcha-Amsterdam (Sreten Jocic). Of deze liquidatie daar rechtstreeks mee te maken heeft is niet duidelijk, tijdens het proces komen wel verrassende verklaringen van kroongetuigen naar buiten, ook over de oorlog in de Amsterdamse onderwereld. De Nederlandse recherche heeft er heel wat vergaderingetjes met de ‘Joegoslavische’ collega’s op zitten. Vooral vanwege de connectie met Holleeder. Maar dat is te ingewikkeld om hier nu kort uit te leggen. Voorlopig is de vraag: kwam Cvetko Simic ook in Nederland en met wie had hij contact?

*

Donderdag 11-03: Maria in de Bunker, ‘Holleedermoord’ in Zagreb? & Whitley van Gelder (3)Gisteren hadden we het over de gruwelijke moord op de vierjarige Whitley van Gelder, in 1998, waarvoor Lawko P. werd veroordeeld. Er was enige angst dat Lawko alweer op vrije voeten zou zijn, maar als het goed is zit hij nog wel even. Destijds was zijn advocaat Frank van Ardenne uit Rotterdam. Bij de rechtbank werd P. veroordeeld tot 12 jaar. Voor het hoger beroep zocht hij zijn toevlucht bij een bekende Maastrichtse advocatenfamilie, het vonnis: 20 jaar. Mochten kindermoordenaars mij om advies vragen, dan weet ik wel waar ik ze heenstuur (niet naar Van Ardenne, dus).

Er is altijd iets onduidelijks om die zaak blijven hangen. Niet alleen Lawko was verdacht, ook zijn broer, maar het is nooit helder geworden hoe dat nou zat.

Lawko P. was een man die in twee werelden leefde: volgens zijn eigen verklaringen hield hij zich aan ‘de letter van de Koran’: geen seks voor het huwelijk, nauwelijks alcohol, niet masturberen. Zijn vrienden vertelden tijdens verhoren een ander verhaal: hij was geobsedeerd door seks en dronk stevig.

Whitley werd rond half twaalf ’s avonds uit haar huis gehaald toen haar moeder even weg was. Negen uur later werd ze gevonden, seksueel misbruikt en vermoord. Twee Irakese broers die met hun ouders en zus in dezelfde flat woonden werden opgepakt, Lawko’s broer werd na een maand vrijgelaten maar bleef nog lang verdachte.

De twee deden vanaf het begin beroep gedaan op hun zwijgrecht.

Intussen komt in ‘Zierikzee-gate’ de rol van de rechtbank Middelburg steeds meer onder vuur te liggen. In de Volkskrant zegt de burgemeester dat de rechtbank een psychiatrisch onderzoek van dader Abdel tegenhield waardoor er wettelijk geen mogelijkheden waren de man binnen te houden.

Donderdag 11-03: Maria in de Bunker, ‘Holleedermoord’ in Zagreb? & Whitley van Gelder (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5639

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.